Sidor

lördag 5 december 2009

Bröd med levain - Pain de Campagne



Det är lite komplicerat att baka goda bröd, men det är väl värt besväret. För att kunna baka det här brödet måste du veta hur man gör en levain, en fördeg som jäser naturligt tack vare surdegen.

Det här behöver du:

500 g vatten
400 g levain
700 g vetemjöl, Manitoba cream
80 g fint rågmjöl
18 g salt

Gör så här:

Blanda allt utom salt. Knåda i 15 minuter.

Tillsätt salt och knåda ytterligare 8 minuter.

Låt jäsa 2 timmar. Stöt degen två gånger under jäsningen.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och tryck ut försiktigt till en rektangel. Vik ett treslag och dela därefter brödet i två delar. Forma till bröd och lägg upp på plåt eller ännu hellre i mjölade brödkorgar. Jäs till dubbel storlek - det tar typiskt 5-6 timmar.

Sätt in brödet i ugnen på 230 grader. Sänk temperaturen till 180 efter fem minuter och baka brödet totalt 50 minuter (eller längre om du vill ha en kraftigare skorpa).

Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad roligt att du vill kommentera!

Kommentarer som är uppenbart spam kommer självklart att tas bort. Länka gärna till din blogg men gör det med namn och inte med sökord.

Naturligtvis är det okej att länka till ett specifikt inlägg om det är relevant för kommentaren.

在瑞典只有意见。垃圾邮件将被删除。没有链接!