Lördagsmiddag med hamburgare kräver ett gott hamburgerbröd. Här är ett recept på brioche, ett mjukt bröd med mycket smör.
Jag gjorde 8 hamburgerbröd och ett formbröd till söndagsfrukost.
Välj själv om du vill pensla bröden med ägg, det ger en finare färg.
Det här behöver du till Briochehamburgerbröd:
1/2 pkt färsk jäst
1 ägg
2 msk strösocker
150 g smör
2 tsk salt
720 g vetemjöl special (12 dl )
1 ägg till pensling
Så här gör du till Briochehamburgerbröd:
Blanda jästen med lite av mjölken
Värm resten av mjölken till 40 grader
Blanda ägg, socker och den varma mjölken med jästen. Tillsätt mjölet.
Knåda degen med rulle och kniv på lägsta hastighet
Hyvla smöret med en osthyvel och tillsätt medan degen blandas
Knåda degen åtta minuter
Tillsätt saltet och knåda ytterligare tre minuter, höj farten på assistenten
Låt jäsa i 45 minuter
Utbakning hamburgerbröd:
Sätt ugnen på 250 grader
Dela degen i fyra lika stora delar på ett mjölat bakbord
Dela varje del i fyra och forma hamburgerbröd
Fördela 8 och 8 per plåt
Låt jäsa i en halvtimme
(Pensla bröden med ett uppvispat ägg)
Grädda i 8-10 minuter
Utbakning formbröd:
Sätt ugnen på 250 grader
Dela degen i fyra delar och forma runda bullar på ett mjölat bakbord
Smörj två formar med smör
Sätt två bullar i varje form
Låt jäsa i en halvtimme
(Pensla bröden med uppvispat ägg)
Ställ in bröden i ugnen, sänk till 200 grader och grädda i 30 minuter
Låt bröden svalna i formarna