Sidor

söndag 28 augusti 2016

Äppelkaka med mandelmassa



Äpplena fortsätter att rasa ner från Transparante Blanche-trädet och jag försöker ta hand om så mycket jag kan. Många portioner äppelkräm har det blivit det men idag testade jag en äppelkaka - ursprungsreceptet kommer från Aftonbladet men jag har modifierat det lite.

Det här behöver du till äppelkakan:

150 g smör
1 1/2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
150 g mandelmassa
3-4 äpplen

ströbröd till formen

kanel
30 g hackad mandel (en dryg halvdecililter)
1-2 msk pärlsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en form, gärna med löstagbar kant.
Smält smöret och rör i sockret. Låt svalna lite
Under tiden som smöret svalnar så hacka mandeln och riv mandelmassan grovt.
Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker i kastrullen
Rör i mjölken
Rör ner den rivna mandelmassan.
Häll smeten i formen.
Skala och hacka äpplen och sätt ner i formen i ett snyggt mönster.

Pudra kanel över kakan
Strö på hackad mandel och pärlsocker.

Grädda cirka 50 minuter i 175 grader.

Servera med glass, grädde eller vaniljsås.




söndag 21 augusti 2016

Minikorvbröd till prinskorv - extra saftiga i ångugn



Det här behöver du till 30 små korvbröd:

2,5 dl mjölk
25 g jäst
70 gram rumsvarmt smör
2 msk socker
7-8 dl vetemjöl
1 tsk salt

Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke tillsätt den varma mjölken och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt sockret, saltet och hälften av vetemjölet - blanda tills degen är helt slät. Tillsätt smöret och resten av vetemjölet (så mycket att degen släpper från bunkens kanter) och fortsätt knåda i 15 minuter i matberedare eller assistent.

Lägg en bakduk över bunken och jäs degen i 30 minuter.


Ta upp degen på bakbord och dela i 30 bitar. Forma avlånga cirka 10 centimeter, smala korvbröd och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i cirka 60 minuter till dubbel storlek.

Grädda i vanlig ugn 225 grader i 6-8 minuter eller i ångugn på medelhög ånga 200 grader i 25 minuter.

Låt bröden svalna under bakduk och lägg i påse så snart som möjligt.