Sidor
▼
torsdag 30 december 2010
Dessertvin till chokladmousse
tisdag 28 december 2010
Bönröra till tacos och tex-mex - bra tillbehör
En enkel och god bönröra som med fördel används till tex-mex, burritos och tacos. Eftersom de små barnen nöjer sig bra utan pappas röror så blev det här en god välkryddad bönröra som gör tex-mex-maten lite mera vuxen.
Tex-Mex är en term som används för att beskriva en regional amerikansk mat som blandar livsmedel från USA inspirerat av köken i Mexiko . Köket har spridit sig från gränsstater som Texas och sydvästra USA till resten av landet och världen. Tex-Mex används för att beskriva en lokaliserad version av mexikansk mat och det är precis det du hittar i de svenska matvaruhyllorna. Det är vanligt att alla dessa livsmedel kallas "mexikansk mat" när det egentligen är ett helt annat kök som bara är inspirerat av mexikansk matlagning.
Bönor är något som ofta fattas i den svenska tex-mex-matlagningen och det får väl ses som en naturlig anpassning av konceptet. Jag gör gärna en egen bönröra eftersom det var så jag först upplevde tex-mex under mitt år i USA.
Jag använder Tabasco Chipotle som krydda för att få lite hetta och lite röksmak. Den är mildare än vanlig Tabasco och det går därför inte att byta ut Tabasco Chipotle mot vanlig Tabasco.
Det här behöver du:
1 msk olja
1 msk vitlök
70 g röd lök
110 g gul paprika
1/2 tsk spiskummin
5 msk tomatpuré
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1 tsk tabasco chipotle
400 g svarta bönor
Gör så här:
Stek lök och vitlök i oljan 2-3 minuter.
Tillsätt paprika och spiskummin och stek ett par minuter till.
Tillsätt socker, tomatpuré, salt och tabasco chipotle.
Skölj bönorna och mosa ner dem i tomatsalsan.
Servera ljummen eller kall till tacos eller annan tex-mex.
Gör så här:
Stek lök och vitlök i oljan 2-3 minuter.
Tillsätt paprika och spiskummin och stek ett par minuter till.
Tillsätt socker, tomatpuré, salt och tabasco chipotle.
Skölj bönorna och mosa ner dem i tomatsalsan.
Servera ljummen eller kall till tacos eller annan tex-mex.
onsdag 22 december 2010
Potatisstavar i ugnen
Att göra potatisstavar i ugnen är ett uppskattat sätt att tillaga potatis. Idag serverade vi det till stekt falukorv med stekt ägg, men det funkar naturligtvis till många andra goda rätter.
Det här behöver du:
750 g potatis
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
Gör så här:
Skala och skär potatisen i stavar.
Lägg bakplåtspapper på en långplåt, lägg på potatisstavarna och ringla över olivoljan. Rör om och salta.
Ställ in i ugnen, 210 grader varmluft i 25 minuter.
fredag 10 december 2010
Ångkoka rödbetor i ångugn
Jag brukar programmera ugnen så att rödbetorna är klara lagom till middagen.
Det här behöver du:
1 kg rödbetor
Gör så här:
Koka rödbetorna i mättad ånga (100 grader) i 45 minuter.