
Lös upp 25 g jäst i 0,5 dl vatten
Tillsätt
2 dl vatten
2 msk olja
6 dl vetemjöl (gärna special)
Knåda i 13 minuter innan du tillsätter 0,5 tsk salt
Knåda ytterligare 7 minuter.
Låt degen jäsa i cirka 45 minuter. Kavla ut på bakbord eller en mjölad vaxduk.
Hemligheten med en smidig pizzadeg är att knåda den ordentligt. Vattnet ska blöta mjölet så att det bildas mycket gluten. Eftersom saltet motverkar glutenbildning så ska det tillsättas först efter 13 minuters långsam knådning i assistenten (eller någon annans sorts knådmaskin). När saltet tillsatts ska degen knådas ytterligare 7 minuter varav de sista minuterna på lite högre hastighet. Degen blir ganska lös så använd rikligt med vetemjöl vid utbakning.
Har provat receptet och det fungerar utmärkt. En seg smidig deg som kan kavlas ut tunt utan att gå sönder. Ersatte 10% av vetemjölet med grovt rågmjöl för att få lite mer fibrer i. En dubbel sats ger 4 pizzor i storlek som en ungsplåt.
SvaraRadera