web stats analyzer

söndag 30 januari 2011

Kall sås till fisk med gräddfil och crabsticks

Det här blev en väldigt god sås med gräddfil, majonnäs och crabsticks som vi åt till stekt torsk. Jag är lite osäker på proportionerna mellan majonnäs och gräddfil, kommer uppdatera och mäta noggrannare nästa gång vi lagar  såsen (vilket vi garanterat kommer att göra).

Det här behöver du:

1 dl majonäs
1 dl gräddfil
1 msk dill
1 paket crabsticks (8 st)
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:


Strimla och finhacka crabsticksen.

Blanda alla ingredienser.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

tisdag 25 januari 2011

Bröd med surdegspoolish, Manitoba Cream och rågmjöl



Så här bakar jag ett riktigt gott surdegsbröd. Eftersom jag bara får in två bröd i ugnen låter jag det sista jäsa över natten i kylen.

Den här beskrivningen är lite kortfattad och är du ovan med surdegsbakning så läs den här utförliga instruktionen hur du bakar gott surdegsbröd. Arbetsgången är den samma, det som skiljer är ingredienser och jästider.

Det här behöver du:

Surdegspoolish (12:00)
300 g surdeg direkt från kylen
300 g vatten
200 g Manitoba Cream
100 g fint rågmjöl

Utbakning (17:00)
1000 g vetemjöl
540 g vatten
30 g salt

Jäsning till 20:30
Jäskorgar till 22:30 i rumstemperatur (2 bröd)
Jäskorgar till 08:00 i kyl (1 bröd)

Gör så här:

Blanda surdegspoolishen. Låt jäsa i fem timmar.

Blanda alla ingredienser utom saltet i degen. Knåda 13 minuter på lägsta hastighet.

Tillsätt salt och knåda 4 minuter på lägsta hastighet. Höj till medelhög hastighet och knåda ytterligare 4 minuter.

Låt degen jäsa i tre timmar.

Forma tre bröd och lägg i jäskorgarna. Ställ in ett bröd att jäsa i kylen. Låt de två andra bröden jäsa i två och en halv timme.



Värm ugnen till 230 grader.

Ställ in bröden. Efter fem minuter sänker du värmen till 190 grader och gräddar ytterligare 45 minuter.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

måndag 17 januari 2011

Semlor



Här är ett riktigt bra recept på semlor.

Det här behöver du:

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker (88 g)
1/2 tsk salt
1 ägg
600 g vetemjöl special
1 ägg till

Gör så här:

Smält smöret och blanda med mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader).

Smula jästen och blanda med degvätskan. Tillsätt allt utom mjölet och blanda om.

Blanda i mjölet och knåda degen i fem minuter.

Jäs degen 30 minuter.

Dela degen i bitar om 100 gram (vilket betyder 12 bullar). Rulla till bullar och lägg på ett bakplåtspapper.

Låt bullarna jäsa i 30 minuter och ställ ugnen på 225 grader varmluft (eller 250 grader över och undervärme).

Pensla bullarna med uppvispat ägg och baka i ugnen i åtta minuter.

Fyllning:



Fyllning 1 för tio semlor (mandelkräm):

180 g mandelmassa
inkråm från semlan
0,8 dl mjölk eller grädde



Skär locket av semlan och gröp ur ett hål för mandelmasan med en gaffel.



Blanda de urgröpta smulorna (inkråment) med riven mandelmassa och mjölk till smidig konsitstens.

Fyllning 2 för tio semlor (vispgrädde):

3,3 dl grädde

Vispa grädden.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

onsdag 12 januari 2011

Långsam pastasås med lök, squash och tomat



I den eviga raden av goda grönsakssåser följer här ännu en. Såsen är tänkt till pasta och fungerar utmärkt tillsammans med en spenatsås om man vill göra måltiden lite festligare. Just idag åt vi såsen enligt konceptet på lammfärs för kräsna barn och den här såsen skiljer sig från orginalreceptet då det inte innehåller paprika.

Som vanligt är det viktigt att tomatsåsen får koka länge och att den innehåller lite socker (som balanseras av lite vinäger i det här fallet).

Eftersom squashen enbart kokar i tomatsås så behåller den sin spänstighet trots att vi lät såsen koka i över en timme.


Det här behöver du:

2 gula lökar i båtar
1 msk vitlök
0,5 dl olivolja
100 g champinjoner
1 msk tomatpure
1 burk Mutti krossade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger
1 squash (250 g)

Gör så här:

Skär löken i båtar (skär mot lökens mitt).

Stek lök och vitlök på svag värme i 10-15 minuter. Det ger löken en god sötaktig smak.

Hacka svampen i kvartar och låt steka med löken ett par minuter.

Tillsätt tomatpuré, socker, vinäger och de krossade tomaterna. Koka upp medan du skär squashen i encentimeters kuber. Tillsätt squashen och låt såsen puttra i ungefär 45-60 minuter.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

lördag 8 januari 2011

Chokladmuffins med mjölkchoklad



Smarriga och lättlagade chokladmuffins med ingredienser som oftast finns hemma. De här jättegoda chokladmuffinsen är enkla att baka och förhöjer verkligen vinterfikat.

Receptet är halverat och det blir ganska exakt 8-9 muffins. Vi smälter smöret i mikron och vispar snabbt ihop övriga delar av receptet till en smidig smet och efter fem minuter står muffinsen i sina former i den varma ungen. Varje muffins får en bit choklad i mitten innan de åker in i ugnen.

Receptet är ett klassiskt muffinsrecept kompletterat med lite mjölkchoklad i mitten av varje muffin, mörk och ljus choklad med ett segt innehåll i mitten. Servera chokladmuffinsen varma eller kalla.

Chokladmuffinsen är goda som de är men kan naturligtvis serveras tillsammans med grädde, glass eller frukt.

Det här behöver du:

50 g smör
1 ägg
1.25 dl socker (110 g)
3/4 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl (60 g)
2 krm bakpulver
8-9 bitar mjölkchoklad

Gör så här (8 st):

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i mikron och låt svalna.

Blanda alla ingredienser utom mjölkchokladen och häll i det avsvalnade smöret innan allt vispas till en jämn smet.

Häll smeten i 8-9 formar (de ska bara vara halvfylda eftersom de stiger i ugnen). Sätt en bit choklad i varje form.

Grädda muffinsen i mitten av ugnen.




Om du hellre vill göra hel sats (16 st):

100 g smör
2 ägg
2,5 dl socker (220 g)
1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl (120 g)
1/2 tsk bakpulver
17-18 bitar mjölkchoklad
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

onsdag 5 januari 2011

Isterband i stekpanna



Ett enkelt, snabbt och uppskattat sätt att tillaga isterband i stekpanna med kokta rödbetor med getost som tillbehör.

I vanliga fall brukar jag laga isterband i ugnen med rödbetor, lök och inlagd gurka men det här är en variation som vi gärna provar igen. Jag ångkokade rödbetorna i ångugnen, men det går naturligtvis bra att koka rödbetorna direkt på spisen. Äldre rödbetor (som man hittar så här års) ska koka 45-60 minuter.

Servera med potatismos.

Det här behöver du:

3 isterband (300 g)
1 gul lök
1 tsk mejram

400 g kokta rödbetor

100 g getost

Gör så här:

Hacka löken.

Smula isterbanden och stek i stekpannan tillsammans med löken på medelhög värme i fem minuter.

Tillsätt mejram och stek ytterligare fem minuter.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

Säsongens recept