söndag 31 maj 2009
Pastasås med räkor och curry
Koka 250 g pasta enligt paketet
Stek på svag värme
15 g smör
1/2 msk curry
1 msk vitlök
Tillsätt vätska i form av
1 dl mellangrädde
1,5 dl vatten
För fylligheten tillsätter jag
1/2 fiskbuljongtärning
1 msk tomatpure
1 msk Heinz tomatketchup
Precis när man tillsätter ketchupen så smakar såsen nästan bara ketchup, men efter 10 min har allt kokat ihop. Förr tillsatte jag lite socker och lite vinäger när jag lagade mat med tomat, men det är ju snabbare och enklare att använda ketchup.
Blanda pastan i såsen och servera med
300 g skalade räkor
2 dl ärtor
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
lördag 30 maj 2009
Pastasallad med parmesan
Jag ville göra en sallad som framhäde smaken av en god olivolja. Det här blev vad vi tog med oss på dagens picknick.
2 hackade paprikor
1 hackad gurka
0,5 dl god olivolja
200 g grillad inlagd kronärtskocka
0,5 dl olja från kronärtskockorna
1 dl ärtor
1 dl majs
1 msk citronsaft
100 g grovt riven parmesanost
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
torsdag 28 maj 2009
Playdoo
Vi gör ofta playdoo till barnen. Här är välbeprövat recept på smidig playdoo, aka play-do, play-doo, playdo, trolldeg och modellera.
Blanda:
2,5 dl vetemjöl
1 dl salt
1 msk alun
Koka upp 2,5 dl vatten och blanda i:
2 tsk matolja
2 tsk matolja
karamellfärg
Häll vätskan över de torra ingedienserna och knåda till en smidig deg.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
söndag 24 maj 2009
Lax och äppelpanna
500 g laxfilé
1/2 tsk salt
1–2 purjolökar
2 syrliga äpplen
2 1/2 dl mellangrädde
2 tsk fransk senap
2 1/2 dl mellangrädde
2 tsk fransk senap
Sätt ugnen på 225°.
Skär laxen i 2x2 cm stora bitar, skiva purjolöken och tärna äpplena.
Blanda fisk och salt i en ugnsfast form. Lägg i äpplen och purjolök.
Blanda grädde och senap och häll i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Servera med kokt potatis.
Blanda fisk och salt i en ugnsfast form. Lägg i äpplen och purjolök.
Blanda grädde och senap och häll i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Servera med kokt potatis.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
Recept av
C8
1 trevlig kommentar
Liknande recept:
10 middagar du borde prova,
bjudmat,
fisk,
lax i ugn,
Tisdag
fredag 22 maj 2009
Äppelpaj med havregryn
Det här är den godaste smulpajen. Äppelkakan passar väldigt bra att servera med vanlijsås eller ännu hellre vaniljglass.
125 g smält smör
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
4-5 tunt skivade äpplen (gärna Transparente blanche)
socker
kanel
Värm ugnen till 225 grader. Rör ner de torra i ingredienserna i det smälta smöret.
Bred ut de skivade äppelklyftorna på ett ugnssäkert fat. Strö över lite socker och kanel.
Fördela smuldegen ovanpå äpplena. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
Om du har äpplen över så kan du prova att koka lite äppelkräm. Perfekt mellanmål.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
fredag 8 maj 2009
Rabarberpaj med havregryn
Smuldeg:
125 g smält smör
1 3/4 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
Fyllning:
5-6 skivade rabarberstjälkar
1 dl socker
1 msk potatismjöl
Värm ugnen till 225 grader. Rör ner de torra i ingredienserna till smuldegen i det smälta smöret.
Bred på ett ugnssäkert fat ut de skivade rabarberstjälkarna blandade med socker och potatismjöl.
Fördela smuldegen ovanpå rabarbern. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
--
Om du gillade det här receptet borde du också prova Muffins med rabarber.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
onsdag 6 maj 2009
Mangosås till kyckling
Passera 400-500 g mango
-- Blanda mangon med
2,5 dl kycklingbuljong
1 msk curry
0,5 msk chilipulver
Låt såsen koka upp och servera till ångkokt kyckling.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
måndag 4 maj 2009
Citronsås till kyckling
Den här såsen är väldigt god att servera till kokt kyckling. Såsen ska ha en tydlig syra, den blir godare med tydlig citronsmak.
Det här behöver du:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
3 dl kycklingbuljong
saften från en halv citron (färsk citron blir överlägset godare)
0,5 tsk salt
Gör så här:
Tillsätt grädde, buljong och citronsaften. Låt koka ihop i fem minuter. Smaka av med salt.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
lördag 2 maj 2009
Lyckans muffins med rabarber
20 st muffins i normalstora formar
125 g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl finskuren rabarber
2 msk socker
Sätt ugnen på 200° C.
Rör smör och socker. Vispa i ett ägg i taget. Bland i mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Blanda rabarbern med lite socker och vänd ner i smeten.
Fördela i formar och grädda i 15 minuter.
--
Om du gillade det här receptet borde du också prova vår rabarberpaj med havregryn.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
fredag 1 maj 2009
Pasta med räkor
Koka 300 g valfri pasta
Koka ihop
1,5 msk tomatpure
8 anjovisfiléer
Tillsätt och låt koka tills pastan blir klar
1 tsk hackad vitlök
1,5 dl grädde
2 tsk anjovisspad
2 tsk Heinz tomatketchup
1/2 msk hackad färsk timjan
20 g finriven parmesan (eller annan god ost)
Tillsätt pastan och låt allt koka ihop (pastan reder av såsen lite grann)
Precis innan servering tillsätt 400 g skalade räkor
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Reklam
Edison är den perfekta roboten för barn (från 4 år och uppåt) som vill lära sig programmering.
Edison kan byggas ihop med lego för att bygga häftiga fjärrstyrda fordon - styr med en vanlig fjärrkontroll.
Edison har många olika sensorer som gör att den kan fjärrstyras, följa en bana, reagera på ljud, följa ljus med mycket mera.
Edison passar för barn i alla åldrar från förskoleåldern och ända upp till gymnasiet eftersom roboten kan programmeras på flera olika sätt:
- med streckkod för de minsta barnen
- med blockprogrammering (baserad på Scratch)
- med textbaserad programmering (baserad på Python).
Roboten köps fraktfritt för privatpersoner. Pris från 499 kr till 1199 kr. Läs mer på www.codekid.se.
Här förklarar Signe hur man kan styra roboten med en enkel fjärrkontroll, för den som inte orkar programmera :)
Säsongens recept
-
Det finns olika sätt att göra redning med mjöl. Vanligast är att använda vetemjöl, men vid exempelvis allergi kan det vara bättre att anvä...
-
Pannkaka är något som alla i familjen äter med stor förtjusning och då blir det lätt så att det serveras pannkakor väldigt ofta. Här är ...
-
De här hallongrottorna brukar min svärmor göra - de blir jättegoda. Jag tror hemligheten är att använda marsanpulver. Det här behöv...
-
Här är en ordentlig genomgång av det här med ångugn, något som vi testat i ett matlagningsglatt kök under tio år med gamla ungen och sedan 2...
-
Smuldeg: 125 g smält smör 1 3/4 dl havregryn 1 1/2 dl vetemjöl 1/2 dl socker Fyllning: 5-6 skivade rabarberstjälkar 1 dl socker 1 msk potati...
-
Det är roligt att baka med Manitoba Cream och här är ett recept där du förstår varför. Här är ett enkelt och gott bröd bakat med supermjöle...
-
Poolish innebär att du gör en fördeg med lite mjöl, vatten och jäst. Poolishen fungerar som en snabb surdeg och ger brödet mera smak eft...
-
För att kunna baka med surdeg måste du först starta en surdeg. Normalt brukar jag starta surdegen med äpple och fem dagar senare är surd...
-
Poolish innebär att du gör en fördeg med lite mjöl, vatten och jäst. Poolishen fungerar som en snabb surdeg och ger brödet mera smak efterso...